Arbejdspres og it-problemer belaster socialrådgivere

Det er især arbejdspres, it-problemer og en forringet faglig kvalitet i arbejdet forårsaget af arbejdspladsernes stramme økonomi, som belaster socialrådgiverne. Det viser en ny rundspørge blandt arbejdsmiljørepræsentanter.

Arbejdspres indtager førstepladsen over årsager til arbejdsmiljøproblemer på socialrådgivernes arbejdspladser. På andenpladsen kommer en forringet faglig kvalitet i arbejdet forårsaget af en stram økonomi, og tredjepladsen går til problemer med IT-systemer.

Det viser en rundspørge blandt Dansk Socialrådgiverforenings arbejdsmiljørepræsentanter, som er baseret på 84 besvarelser.

Flere og flere arbejdsmiljørepræsentanter

Den gode nyhed er, at flere og flere stiller op til posten som arbejdsmiljørepræsentant.

Ved årsskiftet var der ca. 220 arbejdsmiljørepræsentanter i Dansk Socialrådgiverforening. Sammenlignet med 2009, hvor der var 179 arbejdsmiljørepræsentanter, er der tale om en stigning på 23 procent.

Undersøgelsen viser også, at over halvdelen af arbejdsmiljørepræsentanterne bruger en til to timer om ugen på hvervet, og næsten 30 procent bruger tre timer om ugen. Over 60 procent får løntillæg for funktionen.

Næstformand for Dansk Socialrådgiverforening Ulrik Frederiksen er glad for, at der er interesse for at være arbejdsmiljørepræsentant.

– Det er positivt, at så mange oplever det som relevant at stille op som AMiR. Det tyder på, at posten faktisk giver en god mulighed for at få medindflydelse og påvirke arbejdsmiljøet i positiv retning. Og tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter, der arbejder sammen, er et stærkt makkerpar.

Godt klædt på af DS

Ud over uddannelsestilbud fra Dansk Socialrådgiverforening er arbejdsmiljørepræsentanterne også løbende i dialog med foreningens konsulenter, når de eksempelvis har brug for råd og vejledning i konkrete situationer.

Arbejdsmiljørepræsentanterne har henvendt sig med en bred vifte af emner: konkret voldsepisode, anmeldelse af arbejdsplads til Arbejdstilsynet, vejledning om sagstal, samarbejde med tillidsrepræsentanten og vilkår som arbejdsmiljørepræsentant. Og undersøgelsen konkluderer, at arbejdsmiljørepræsentanterne er godt tilfredse med den service, de får af Dansk Socialrådgiverforening.