Antallet af ledige socialrådgivere stiger

På knap to år er antallet af ledige socialrådgivere mere end fordoblet. Især den stigende ledighed blandt dimittender bekymrer Dansk Socialrådgiverforening samt en arbejdsmarkedsforsker.

Ledigheden blandt socialrådgivere er stadig lav sammenlignet med mange andre faggrupper. Men på to år er den steget fra 1,7 procent (september 2010) til 4,1 procent (september 2012)*, og det er ikke godt, siger professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen.

– Så stor en stigning er et kedeligt signal, selvom niveauet stadig er under landsgennemsnittet. Men det flugter med de meldinger, der generelt kommer fra kommunerne om, at man gennemfører spareplaner og effektiviseringer, siger han.

Problemet er størst blandt dimittender

Flemming Ibsen påpeger, at det er de ledige dimittender, der får ledighedskurven til at bevæge sig den forkerte retning. I dag ligger antallet af ledige dimittender på 343. Det tal var for bare to år siden 111 og har tidligere været markant længere nede.

–  Det er et alvorligt problem, at de nyuddannede ikke kan komme ind på arbejdsmarkedet, siger han.

Arbejdsmarkedsforskeren peger på to retninger, ledige socialrådgivere kan kigge mod.

– For det første kan det være en god idé, hvis nogle socialrådgivere orienterer sig mere mod det private arbejdsmarked. Der sker mange ting på det kommunale område, der kræver socialrådgivere – pres på jobcentre, akutpakkerne, ledige der falder for dagpengegrænsen, ressourceforløb i førtidspensionsreformen og så videre – men kommunerne er meget opmærksomme på at holde budgetterne, siger han.

– For det andet kan der være en pointe i at flytte sig geografisk.

Ifølge tallene er arbejdsløsheden størst i Region Syddanmark og Region Hovedstaden, henholdsvis 4,7 procent og 4,3 procent, mens ledigheden er lavest i Region Sjælland, 2,5 procent.

DS: Bekymrende udvikling

Ulrik Frederiksen, næstformand for Dansk Socialrådgiverforening, er enig i, at det største problem er dimittendledigheden.

– Det er især bekymrende set i lyset af de store hold, der bliver optaget på uddannelserne for tiden, siger han og tilføjer:

– Den øgede ledighed kræver fokus på jobrotation, ledighedsnetværk og et fortsat tæt samarbejde mellem Dansk Socialrådgiverforening og FTF-A. Og selvom der de seneste år er kommet flere socialrådgivere i kommunale stillinger, er der behov for at have fokus på at skabe flere socialrådgiverarbejdspladser. Det kunne være hos private arbejdsgivere, eller det kunne være på beskæftigelsesområdet, hvor vi i de senere år har set flere andre faggrupper i job, som socialrådgivere er uddannet til at bestride.

* Opdateret: Fra september 2012 til oktober 2012 er ledighedstallet faldet fra 4,1 til 3.6 procent.