DS: 10-årige børn skal ikke have fodlænke på
Justitsministeriet overvejer at genindføre fodlænker til børn, skriver Dagbladet Information. Men det er ifølge næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, Signe Færch, den helt forkerte vej at gå i arbejdet med børn i problemer eller kriminalitet.
Selvom en socialdemokratisk justitsminister i 2012 afskaffede fodlænker til børn, overvejer Justitsministeriet at genindføre dem i forbindelse med afgørelser i Ungdomskriminalitetsnævnet. Det viser to interne dokumenter fra ministeriet, som Information er kommet i besiddelse af.
Men det er den helt forkerte vej at gå i arbejdet med børn i problemer eller kriminalitet, mener næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, Signe Færch.
– For hvad skal vi gøre med de børn, der bryder fodlænkens betingelser? Eller de børn der ikke er hjemme på påbudte tidspunkter, eller respekterer opholdsforbud, spørger hun.
Hvis fodlænken skal være meningsfuld, må der følge en endnu mere alvorlig sanktion. Fodlænker virker til voksne, fordi de indeholder en trussel om fængsel.
– Vi skal slet ikke gå ned ad den vej, hvor man sætter mere og mere hårdt ind. For det vil skabe mere hård adfærd hos barnet. Den hårde tilgang risikerer at fastholde barnet i en identitet som ”kriminel”, og får dårligere muligheder for at vælge en god vej i livet, siger hun.
Børn med hård adfærd skal ikke mødes med hårdhed. De skal mødes tydeligt og professionelt, men også omsorgsfuldt. Det er børn, der skal lære, hvorfor de skal handle anderledes. Og de skal have hjælp til faktisk at kunne handle anderledes.
– Det er virkelig svært at arbejde pædagogisk med udsatte børn, der er endt i så alvorlige situationer, at de har begået kriminalitet. Men det er også den eneste vej frem, hvis vi faktisk vil have dem tilbage i gode fællesskaber og give dem fair livschancer, siger Signe Færch.