Ny forskning: Positiv lederadfærd mindsker risiko for depression og angst
Ny forskning viser, at når medarbejdere rapporterer mere positiv ledelsesadfærd, udvikler de færre tilfælde af behandlingskrævende angst eller depression. Mon ikke det samme gælder for lederne som ansatte, påpeger arbejdsmiljøkonsulent.
Kan du forklare organisationens mål på en måde, så dine medarbejdere forstår, hvad de betyder for medarbejdernes opgaver? Har dine medarbejdere tilstrækkelige beføjelser i forhold til deres ansvar? Tager du dig tid til at engagere dig i medarbejdernes faglige udvikling? Involverer du medarbejderne i måden at tilrettelægge arbejdet på? Får dine medarbejdere tilstrækkelig feedback, anerkendelse og påskønnelse, hjælp og støtte af dig? Og kan de stole på dine udmeldinger?
Lederadfærd har stor betydning
Det interessante ved disse spørgsmål er ikke, om du som leder kan svare ja til dem. Det, som har betydning, er om dine medarbejdere svarer ja eller nej. For svarer de ja, oplever de en positiv lederadfærd fra din side – og det har stor betydning for deres velbefindende og trivsel. Det slår en ny forskningsundersøgelse fast, som tager afsæt i netop de spørgsmål ovenfor.
– Den nye undersøgelse viser en sammenhæng mellem niveauet af positiv ledelsesadfærd, som medarbejderne oplever, og medarbejdernes risiko for at blive ramt af behandlingskrævende depression eller angst, siger psykolog, ph.d. Kathrine Sørensen på nfa.dk. Hun har lavet undersøgelsen som en del af sin ph.d.-afhandling på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Hendes undersøgelse, som tæller knap 60.000 deltagere, viser, at hvis en medarbejder oplever, at lederen sjældent eller aldrig udviser positiv ledelsesadfærd, har vedkommende højere risiko for at få behandling for depression eller angst i løbet af de næste to år. Risikoen for senere i livet at få førtidspension bliver også større.
En oplagt prioritering
Resultatet af undersøgelsen kan, mener Kathrine Sørensen, være en påmindelse til organisationer og virksomheder om at prioritere ledernes rolle og ressourcer i arbejdet med at skabe et godt arbejdsmiljø.
– Hvis arbejdspladserne prioriterer arbejdet med at skabe positiv ledelsesadfærd, kan der være noget at hente i forhold til mistrivsel, sygdom og mentale helbredsproblemer hos medarbejderne, siger hun til nfa.dk.
Arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Socialrådgiverforening Elisabeth Huus Pedersen finder forskningsresultatet interessant og minder i den forbindelse om, at ledere også selv er ansatte, der er udsat for ledelse.
– Mon ikke de samme forhold gør sig gældende for ledernes egne ledere? Ledere har også brug for klare mål, tilstrækkelige beføjelser og anerkendende chefer, siger hun.