Corona: En sidste dyb indånding

Slutspurten i coronakrisen ser ud til at have sat ind, og inden længe kan mange igen møde på arbejde. Men indtil alt igen er normalt, er der hjælp at hente til at holde trivslen i top hos både dig som leder og dine medarbejdere.

Corona-pandemien trækker ud. Længere end nogen af os nok havde forventet for godt et år siden, da Danmark og resten af verden blev lukket ned. Men med vaccinationsprocessen godt i gang kan vi forhåbentlig snart se frem til mere ’normale’ tilstande igen. Indtil vi er i mål, kræver det måske en ekstra dyb indånding for at holde humøret og trivslen højt hos både dig selv som leder og dine medarbejdere.

En presset tid for alle

For under krisen har mange ledere erfaret, hvor vigtig systematisk opfølgning på den enkelte hjemsendte medarbejder er. Og oftere, end når vi er fysisk sammen på arbejdspladsen, fordi man ikke lige kan stikke hovedet ind på chefens kontor for en kort bemærkning.

Som ledere har I også selv været under et voldsomt pres under krisen med lange arbejdsdage, virtueller møder i metervis og distanceledelse som den helt dominerende disciplin, der skulle læres. Samtidig har I skullet finde nye løsninger i driften efter hyppigt skiftende retningslinjer. Det har trukket hårde veksler på ledernes trivsel, viser bl.a. en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Tjek coronatrivsel.dk ud

Og netop NFA har lavet en glimrende hjemmeside – www.coronatrivsel.dk – hvor de har samlet gode redskaber, råd, tips og tricks om at holde trivslen høj. I et forskningsprojekt har de interviewet ledere og medarbejdere om, hvordan de har oplevet og tacklet coronakrisen indtil nu.

Hjemmesiden er opdelt for både ledere, medarbejdere og kollegafællesskaber, som primært arbejder hjemmefra eller primært møder ind på arbejdspladsen:

» Materialer til ledere, der primært arbejder på distancen

» Materialer til ledere, der primært møder ind

Du kan læse mere om NFA’s forskningsprojekt i denne artikel i det seneste nummer af Offentlig Ledelse


Sådan passer du på dig selv som leder

Fem gode råd fra coronatrivsel.dk til dig som leder, der møder ind på arbejdspladsen:

  1. Brug dine lederkollegaer til sparring omkring ledelsesopgaven i den ekstraordinære tid. De kan sikkert genkende dine udfordringer. Måske de har en god ide, du kan bruge.
  2. Anerkend din egen indsats. Husk på at det er første gang, du arbejder som leder under en verdensomspændende pandemi.
  3. Skab frirum fra corona og arbejde, hvor du kan beskæftige dig med aktiviteter, du holder af. Læs en bog, dyrk dine interesser og hobbyer, deltag i webinarer m.v. Forskningen viser, at det at handle, føle tilknytning og forpligtige sig er vigtig for vores trivsel.
  4. Tøm hovedet for tanker ved fx at dyrke motion, gå ture og tilbringe mere tid i naturen. Forskning under coronakrisen peger på, det reducerer bekymringer.
  5. Tal med dine venner og familie om coronakrisen, hvis du har bekymringer eller udfordringer under coronakrisen. Social støtte er særlig vigtigt i krisetid.

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø