Høringssvar til justeringer af barnets lov (tydeliggørelse af regler om underretning for hjælp og støtte til børn og unge med nedsat funktionsevne)
Dansk Socialrådgiverforening takker for muligheden for at afgive høring til justeringerne af barnets lov.
Med lovforslaget rettes fejl og mangler og reglerne bliver gjort tydelige på en række punkter, hvilket overordnet set er hjælpsomt for socialrådgiverne, der administrerer loven. Nedenfor gennemgås Dansk Socialrådgiverforenings bemærkninger
Til
Social- og boligministeriet
1. Tydeliggørelse af retstilstanden og udbedring af fejl og mangler
Tydeliggøre reglerne om genvurdering af underretninger
Dansk Socialrådgiverforening bakker op om ændringen, som betyder at det præciseres, at der ikke i alle indsatser skal foretages en genvurdering ved underretning, men alene i de tilfælde, hvor der er tale om foranstaltninger jf. tidligere formulering i Serviceloven.
Tydeliggøre reglerne om børnefaglig undersøgelse i § 20 i barnets lov ved viden eller mistanke om overgreb
Dansk Socialrådgiverforening bakker op om at det præciseres, at der ikke i alle tilfælde skal udarbejdes en børnefaglig under undersøgelse, når der er en underretning om overgreb, men alene når overgrebet giver anledning til bekymring for barnet eller den unge. Præciseringen vil betyde, at sagsbehandlerne kan bruge deres tid mere relevant og at fejlfortolkninger af loven forebygges. Lovforslaget kunne med fordel komme med flere eksempler end børn, der været oppe at slås på en legeplads eller unge i nattelivet som eksempler på tilfælde, hvor der ikke nødvendigvis skal udarbejdes en børnefaglig undersøgelse. Eksempler, der går en smule tættere på tvivlstilfælde, kan være hjælpsomt for socialrådgiverne, der skal vurdere sagen. Skal der fx altid udarbejdes en børnefaglig undersøgelse, hvis en 17-årig har oplevet en uønsket berøring på en festival eller i nattelivet? For langt de fleste vil det være en meget ubehagelig oplevelse, men det er måske ikke i alle tilfælde, at det giver anledning til bekymring for den unge og at der på den baggrund skal udarbejdes en børnefaglig undersøgelse?
Ensrette sprogbrugen i bestemmelserne om merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste i §§ 86 og 87 – den har jeg ikke læst så grundigt
Sprogbrugen foreslås ændret, så målgruppen for §§ 86 og 87 i begge tilfælde er ’børn med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende lidelse’ – og hvor tidligere formulering om ’kronisk eller varig lidelse udgår’. Ændringen vil ifølge lovforslaget ikke have nogen materielle konsekvenser, men alene være en ensretning af sprogbrugen. På den baggrund har Dansk Socialrådgiverforeningen ingen bemærkninger til ændringen.
Tydeliggøre hjemlen til at træffe afgørelse om, at barnets samvær med netværket skal støttes ved, at barnets støtteperson er til stede, når barnet har anmodet om det.
Dansk Socialrådgiverforening har ingen bemærkninger til ændringsforslaget.
Ændre reglerne i retssikkerhedsloven om handlekommune i forbindelse med støtte til kommende forældre efter barnets lov.
Den foreslåede ændring vil betyde, at handlekommunen for et barn under 18 år, herunder for et ufødt barn, er den kommune, der er handlekommune for forældremyndighedsindehaveren/den kommende forælder i sager efter serviceloven. Samtidig vil det blive klart, at når en kommende forælder tager ophold et andet sted end den kommende forælders handlekommune, vil det stadig være den hidtidige handlekommune, der er handlekommune.
Dansk Socialrådgiverforening mener at de pågældende ændringer i retssikkerhedsloven skaber større klarhed og støtter op om en helhedsorienteret indsats for den kommende forælder.
2. Udvidelse af barnets eller den unges klageadgang efter barnets lov
Dansk Socialrådgiverforening bakker op om udvidelsen af barnets adgang til at klage over afgørelser om social stofmisbrugsbehandling, så denne sidestilles med barnets eller den unges rettigheder om øvrige støttende indsatser efter § 32 og §§ 46 og § 47 i barnets lov.
3. Udvidelse af mulighed for økonomisk støtte til forældre i forbindelse med møder om barnet eller den unge
Dansk Socialrådgiverforening bakker op om forslaget om at udvide kommunalbestyrelsens mulighed for at yde økonomisk støtte efter § 36 i barnets lov, så det fremover vil være muligt at yde dækning til af udgifter til forældrenes transport i forbindelse med møder vedrørende barnet eller den unge i tilfælde hvor møderne ikke afholdes i barnets handlekommune.
Signe Færch
Forkvinde, Dansk Socialrådgiverforening