Særlige risikogrupper

Hvis du har spørgsmål, du ikke kan finde svar på her på siden, skal du tage fat i din region. Du finder kontaktoplysninger nederst på siden.

Hvordan forebygger jeg smitte, når jeg tilhører en særlig risikogruppe?

Sundhedsstyrelsen skriver:

“Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du som person i øget risiko er ekstra opmærksom på at passe på dig selv. Også selvom at du er vaccineret mod covid-19. Vaccinerne beskytter godt, især mod alvorlig sygdom. Hvis du allerede før covid-19 epidemien begyndte tog særlige forholdsregler i din hverdag for at undgå at blive smittet med andre sygdomme, fx pga. et nedsat immunforsvar, anbefales du fortsat at gøre det.

Sundhedsstyrelsens råd til dig, der er i øget risiko

  • Tag imod tilbud om vaccination, hvis du er i målgruppen.
  • Følg Sundhedsstyrelsens generelle råd til forebyggelse af smitte og bed andre om at tage hensyn.
  • Du kan overveje at bruge mundbind eller ansigtsvisir, hvis det gør dig mere tryg.
  • Hvis du får symptomer på covid-19 og føler dig syg, bør du få taget en test hurtigst muligt, da du kan være i målgruppen for tidlig behandling mod covid-19. Hvis din test er positiv, bør du hurtigst muligt kontakte din egen læge for at høre om dine muligheder for behandling.”

Sundhedsstyrelsen skriver om Særlige tiltag på arbejdspladsen

“Særlige tiltag på arbejdspladsen Langt de fleste personer i øget risiko kan gå på arbejde, som de plejer, hvis Sundhedsstyrelsens smitteforebyggende råd kan overholdes. Det gælder både personer, som er vaccinerede, og personer, som ikke er vaccinerede.

Du behøver derfor ikke som udgangspunkt at blive flyttet til en anden funktion eller arbejde hjemmefra – heller ikke selvom du til hverdag har kontakt med mange mennesker. Det gælder også for gravide. Du kan tale med din arbejdsgiver om, hvorvidt der skal foretages nogle ændringer ift. dine arbejdsopgaver eller arbejdsforhold, så smitte forebygges mest muligt, og du kan føle dig tryg, når du går på arbejde.

Hvis du arbejder i sundheds-, social- eller plejesektoren, er det vigtigt, at du bruger de værnemidler, som anbefales til de forskellige arbejdsopgaver.

Hvis du er i særligt øget risiko, og for eksempel arbejder på en arbejdsplads med høj risiko for smitte eller har en kombination af risikofaktorer som visse kroniske sygdomme, svær overvægt og graviditet, er det måske nødvendigt at tage særlige forholdsregler. Du kan ved behov kontakte din behandlende læge på sygehus eller egen læge for en konkret vurdering af din risiko på arbejdspladsen. Hvis du er i tvivl om forhold på arbejdspladserne og dine rettigheder mv., kan du opsøge rådgivning i fagpolitiske organisationer.”

Link

» Sundhedsstyrelsen: Gode råd til dig der er i øget risiko
» Sundhedsstyrelsen: Retningslinjer for håndtering af COVID-19 i sundhedsvæsnet

Hvordan håndterer jeg risiko for smitte, når jeg er gravid?

Sundhedsstyrelsen skriver i ’Gode råd til dig, der er i øget risiko’:

”Gravide er i øget risiko ud fra et hensyn til både den gravide og det ufødte barn.”

Sundhedsstyrelse skriver på deres hjemmeside om gravide og ammende:

“Hvordan bør jeg forholde mig, hvis jeg i mit arbejde er i øget risiko for at blive smittet med COVID-19?

Du behøver ikke som udgangspunkt at blive flyttet til en anden funktion eller arbejde hjemmefra – heller ikke selvom du til hverdag har kontakt med mange mennesker.

Hvis du er i særligt øget risiko, og for eksempel arbejder på en arbejdsplads med høj risiko for smitte eller har en kombination af risikofaktorer som visse kroniske sygdomme, svær overvægt og graviditet, er det måske nødvendigt at tage særlige forholdsregler. Du kan ved behov kontakte din behandlende læge på sygehus eller egen læge for en konkret vurdering af din risiko på arbejdspladsen.

Du kan tale med din arbejdsgiver om, hvorvidt der skal foretages nogle ændringer ift. dine arbejdsopgaver eller arbejdsforhold, så smitte forebygges mest muligt, og du kan føle dig tryg, når du går på arbejde.

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination af gravide

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan man læse mere om emnet, samt få svar på en række spørgsmål.

Links

» Sundhedsstyrelsen: Personer i øget risiko
» Sundhedsstyrelsen: Vaccination af gravide og ammende
» Sundhedsstyrelsen: Gode råd til dig der er i øget risiko

Læs mere om smitteforebyggelse på arbejdspladsen for personer med øget risiko under spørgsmålet: ‘Hvordan forebygger jeg smitte, når jeg tilhører en særlig risikogruppe?’

Vi følger udmeldinger fra myndighederne og opdaterer løbende informationerne om, hvordan du skal forholde dig som lønmodtager i forbindelse med coronavirus.

Kontakt

Hvis du har spørgsmål skal du tage fat i din region.

Region Nord – ds-nord@socialraadgiverne.dk – direkte telefon: 87 30 91 91

Region Syd – ds-syd@socialraadgiverne.dk – direkte telefon: 87 47 13 00

Region Øst – ds-oest@socialraadgiverne.dk – direkte telefon: 33 38 62 22

Få personlig rådgivning

Kontakt TR

Hvis du har spørgsmål om løn og arbejdsvilkår, så er det først og fremmest tillidsrepræsentanten på din arbejdsplads, du skal kontakte.