Hverdagen nærmer sig: Sådan kommer du godt i gang

Undgå overarbejde de første par dage efter ferien, prioriter de første opgaver og glæd dine kolleger med gode historier fra ferien.

Det er ikke unormalt med bekymringer over særligt vanskelige opgaver, eller bunkerne af sager, som venter på en, når arbejdsdagen kalder efter ferien. Det fortæller Elisabeth Huus Pedersen, arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Socialrådgiverforening.

Hun advarer dog mod at lægge hårdt ud med masser af overarbejde så snart, man er tilbage ved skrivebordet.

– Hvis man kaster sig hovedkulds ud i lange og hårde arbejdsdage lige efter ferien, så ødelægger man den restitution, krop og hoved har oparbejdet under ferien.

Tag tid til kollegerne

Hun anbefaler i stedet, at man på første dag får et overblik over hvilke opgaver, der er kommet hen over sommerferien, og får lavet en realistisk plan for hvilke opgaver, der skal løses i løbet af de første dage. Her skal man huske at afsætte rigelig tid til uforudsete opgaver, akutte spørgsmål og telefonhenvendelser.

Desuden kan det være en fordel at begynde med de lette opgaver, inden man tager fat i de mere komplicerede opgaver.

– Husk at tage tid til at hilse på dine kolleger og høre om deres ferieoplevelser, det er med til at give en god stemning på arbejdspladsen og strække feriestemningen, tilføjer Elisabeth Huus Pedersen.

Hold fast i gode ideer fra ferien

Mens en tilbagevenden til arbejdets rutiner og de gode kolleger af nogle vil kunne opleves helt befriende efter en travl og hektisk ferieperiode, har andre måske haft tid til at tænke over deres arbejdsliv i ferien. Tanker og ambitioner om fremtiden er det vigtigt at holde fast i, når arbejdsdagen igen begynder.

– Måske har man fået ideer til efteruddannelse, eller til nogle spændende arbejdsopgaver eller målgrupper, man kunne tænke sig at arbejde mere med. Her er det en god ide at få skrevet ideerne ned og lave en aftale med sig selv om, hvornår og hvordan man skal virkeliggøre ideerne. Når arbejdsdagene begynder at rulle, så kan den slags ideer hurtigt fortone sig, siger Elisabeth Huus Pedersen.


Fem hurtige råd

  • Hvis du ikke kan undgå at tænke på dit arbejde i feriens sidste dage, så brug fokus til at planlægge en rolig start for dig selv, og de opgaver, du ved, venter.
  • Undgå overarbejde, komplicerede arbejdsopgaver og møder i de første par dage efter ferien.
  • Tag tid til at hilse på dine kolleger og del jeres feriehistorier med hinanden.
  • Husk hurtigt at planlægge hvornår din næste ferie skal ligge. Få det ind i kalenderen med det samme.
  • Det kan være en god ide med en fælles tradition på arbejdspladsen, hvor I byder hinanden velkommen tilbage efter ferien.