Guide: Sådan kommer du godt i gang efter ferien

Når du lander på arbejdet efter sommerferien, er det en rigtig dårlig idé at have travlt fra dag ét, hvis du og din arbejdsplads skal have gavn af den restitution, du har opbygget under ferien. Arbejdsmiljøkonsulent Elisabeth Huus Pedersen fra Dansk Socialrådgiverforening guider dig til, hvordan du får startet op efter ferien i et fornuftigt tempo.

Selv om du ved, hvor de særligt vanskelige opgaver ligger, er det en dårlig idé at kaste dig ud i det allermest udfordrende med det samme, når du møder ind de første arbejdsdage efter ferien. Det fortæller Dansk Socialrådgiverforenings arbejdsmiljøkonsulent Elisabeth Huus Pedersen, der her giver seks råd til, hvordan du bedst finder tilbage til hverdagen:

Start i det små

Selv om kalenderen siger hverdag så tager det lidt tid, før kroppen og hovedet finder arbejdsrytmen igen. Derfor er det en god idé at starte med de små og overskuelige arbejdsopgaver og undgå overarbejde, selv om du føler, at der er en masse, der skal indhentes.

Hold de første dage mødefri

Omstillingen fra ferie til hverdagen kræver nogenlunde ro, og den finder du ikke, hvis kalenderen efter ferien med det samme er fyldt op af møder. Forsøg at holde dagene mødefri, så du har tid til læse op på, hvad der er kommet ind i løbet af ferien. Så kan du også lægge en realistisk plan for, hvilke opgaver, der skal løses i løbet af den første tid.

Tal ferieoplevelser med dine kolleger

Husk også at tage dig tid til at tale med kollegaerne om deres ferieoplevelser, så I sammen får hentet lidt af feriestemningen med over i hverdagen. Måske kan de også inspirere dig til, hvor og hvordan din næste ferie skal holdes. Nu, du er i gang, så få din næste ferie ind i kalenderen med det samme.

Få ændret de dårlige vaner til gode

Efter feriens restitution er det en god idé at bruge sit klare hoved til at sætte fokus på at ændre dårlige arbejdsvaner og erstatte dem med nye gode vaner i arbejdsdagen. Her er nogle ideer:
Book en halv time i din kalender hver fredag til planlægning af næste uges arbejde. Ryd op på skrivebordet hver eftermiddag, så papirbunkerne ikke tager energien ud af dig morgenen efter. Indfør et nyt system for en bedre prioritering af arbejdsopgaver. Aftal med en kollega, at I hæver hinandens skriveborde, når I går til frokost, så I husker at stå op og arbejde en halv time efter frokosten.

Hold fast i gode ideer fra ferien

Nogle bruger ferien til at få tænkt over deres arbejdsliv. Gode ideer og tanker om fremtiden er vigtige at holde fast i, når hverdagens rutiner begynder at rulle igen.  Lav en aftale med dig selv, så du har sat tid af til at skrive ideerne ned og få sat gang i at virkeliggøre planerne, som kan handle om efteruddannelse, ideer til nye eller andre arbejdsopgaver, som du kunne tænke dig at arbejde med på kort eller længere sigt.

Bed din leder om hjælp til at prioritere

Ligger der uoverskueligt mange opgaver og venter på dig, bør du bede din leder om hjælp til at prioritere. Det er ikke godt for hverken dig eller din arbejdsplads, hvis du kort efter ferien tvinger dig selv op i et for hurtigt tempo eller føler dig presset til at tage aftener i brug for at kunne følge med.