Guide: Sådan går du på ferie med ro
Sommerferien venter forude, men det kan være svært at nyde ferien og lade mentalt op, hvis tankerne vandrer tilbage til skrivebordet. Arbejdsmiljøkonsulenten i Dansk Socialrådgiverforening guider dig til en ferie uden arbejdsstress.
Selvom kalenderen er ryddet til ferie, er det ikke sikkert, at dit hoved er helt med på ideen. Det kan nemlig være svært at lægge sit arbejde helt fra sig, når man holder ferie – og særligt, hvis man som socialrådgiver lige har haft nogle svære opgaver eller dårlige oplevelser, fortæller arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Socialrådgiverforening, Elisabeth Huus Pedersen.
Hun anbefaler, at man forbereder sig godt på at holde ferie, så hovedet kan komme ned i gear og få den mentale opladning, der er brug for – og guider dig til at blive ferieklar gennem fem råd:
Ryd op på skrivebordet
Det er vigtigt at få ryddet op og skabt overblik over arbejdsopgaverne i god tid før sommerferien – gem det endelig ikke til den sidste dag! Afsæt for eksempel et kvarter om dagen de sidste to uger før ferien til at rydde op og lave en liste over de arbejdsopgaver, du skal tage fat på efter ferien. Så er der styr på det, og du skal ikke minde dig selv om dem i løbet af ferien.
Tal om de oplevelser, som fylder
Det kan nemt rumstere i hovedet, hvis man har haft en oplevelse med en vred eller ulykkelig borger. Derfor er det en god idé at få oplevelsen bearbejdet, inden man går på ferie, for eksempel ved at tale med en god kollega eller lederen om hændelsen.
Sorter mailindbakken
Det fylder også mentalt, hvis indbakken allerede er uoverskuelig, før man går på ferie. Så ryd op i indbakken. Sorter dine mails i to grupper: ’Til handling efter ferien’ og ’Kan læses ved lejlighed’. Og slet eller arkiver så meget som muligt.
Book mødefri dage i kalenderen
Aftal med din ledelse, at I kan holde de sidste dage op til ferien og de første dage efter ferien fri for møder, for eksempel ved at blokere dem som mødefri dage i din kalender. På den måde sikrer du dig selv tid til de sidste vigtige opgaver, der skal afvikles inden ferien, og at du kan komme tilbage på jobbet med afsat tid til at læse de indkomne mails og lige lande igen.
Klip forbindelsen til arbejdet
Og sidst – men bestemt ikke mindst – er det rigtig effektivt at slippe for grublerier over arbejdsrelaterede sager ved ganske enkelt at fjerne muligheden for adgang til dem. Lad arbejdstelefon og bærbar computer blive liggende på arbejdspladsen, og lad være med at tjekke mails hjemmefra. Det gælder også for ledere, som bør være gode rollemodeller for de ansatte. Når man har fri, har man fri – så giv dig selv lov til at have det.