Webinar – Seksualitet i det socialfaglige arbejde
Seksualiteten har betydning for langt de fleste - og er en vigtig del af vores identitet, sundhed og livskvalitet. Der er ikke tradition eller praksis for, at fagpersoner inddrager seksuelle emner i det forebyggende og helhedsorienterede arbejde, men det er der, ifølge Joan Lysholdt, behov for.
Mange sårbare og udsatte unge har fx brug for støtte og vejledning til bedre at kunne forstå og respektere egne og andres følelsesmæssige og seksuelle behov og grænser. Seksualiteten er for de fleste privat og tabubelagt. Dette ses at hindre fagpersoner i at tale seksualitet, også selvom de støder på seksuelle forhold, som fx LGBTQ+, seksuelle præferencer, tidlig seksuel debut, byttedating, samtykke, digitale krænkelser, bekymrende seksuel adfærd og overgreb. Gennem samtaler om fx seksuelle tanker, fantasier, adfærd og grænser kan fagpersoner være med til at forebygge seksuelle overgreb og fremme seksuel trivsel.
Oplægget kommer overordnet omkring emner, som seksuelle motiver og behov, seksuelle problemer af relevans, LGBT+, tabu og berøringsangst og en model for den sexologiske samtale præsenteres.
Joan Lysholdt er uddannet socialrådgiver, ACT- terapeut og har en master i sexologi. Hun arbejder som VISO-specialist og holder foredrag og underviser fagpersoner indenfor almen- og specialområdet i professionel og respektfuld kommunikation om seksualitet. I 2022 modtog Joan Lysholdt Dansk Socialrådgiverforenings jubilæumslegat for sine bestræbelser på at gøre sexologi til en integreret del af det socialfaglige arbejde. I 2023 debuterede hun som forfatter med fagbogen ”Samtaler om sex og seksualitet i socialfagligt arbejde med unge”.
Læs mere om Joan Lysholdt her: Joan Lysholdt
Har du en kollega, der er pædagog og medlem af BUPL eller SL, så er han/hun også meget velkommen – Tilmeldingen sker via deres egen fagforening.
Her et par artikler fra "Socialrådgiveren", samt artikel på vores hjemmeside:
Guiden: Samtaler om sex og seksualitet – Overvind tabuer og berøringsangst
Guiden: Sådan får du hul på samtalen om den unges seksualitet
Frontløber i sexologi modtager Jubilæumslegat