Faglig Fællesskabsdag, Region Øst

Igen i år slår DS Region Øst dørene op for FAGLIG FÆLLESSKABSDAG, hvor vi byder på en række aktuelle oplæg og debatter, der både favner det fælles og det fagspecifikke.

Region Øst inviterer alle medlemmer til en hel dag med faglighed og fællesskab!

Program:

08.30-09.00   Morgenbrød

09.00-09.20   Velkomst

09.20-10.50   Hvordan bryder vi vanens magt? v/ psykolog Anders Colding-Jørgensen

Som fagpersoner oplever vi ofte at borgeren kæmper med vaner, som helt åbenlyst forringer livskvaliteten for dem – og måske også mennesker omkring dem. Og det kan som fagperson være rigtigt svært at få greb om problemet på en måde i samtalen, som skaber forandring. For hvordan har man egentlig en samtale med mennesker om deres vaner? Hvorfor virker det for eksempel ikke at tale fornuft, sætte mål og motivere?

Anders Colding-Jørgensen er adfærdspsykolog, forfatter og vært på podcasten Vaneinstituttet. Han har også klienter, som han hjælper med at bryde deres problemvaner. Han vil fortælle hvorfor meget af det, vi læser om vaner, er ubrugeligt, og lære os hvordan man taler om vaner på en måde, som opleves relevant og nyttig for borgeren. Med udgangspunkt i cases fra hans egen praksis. Mon ikke han også kommer ind på ting, som vi kan bruge i vores eget liv?

10.50-11.05   Pause

11.05-12.20   Workshops, runde 1

  • 1) Støtte til kriseramte familier med alvorligt syge børn
    v/ Louise Bligaard Winther og Tanja Wejergang, sundhedssocialrådgivere ved Juliane Marie Centret

    Hvem er den kriseramte familie med et alvorligt sygt barn? – og hvordan ser dens hverdag ud?
    Hvad er sundhedssocialrådgiverens rolle og opgaver? – og hvilken forskel kan han/hun gøre?

    Tanja og Louise (modtager af Den Gyldne Socialrådgiver 2024) besvarer ovenstående spørgsmål og lægger op til casearbejde, drøftelse og refleksion.
     

  • 2) Tværsektorielt samarbejde om børn og unge med psykiske udfordringer
    v/ Bettina Skovmand, ledende socialrådgiver i Region Hovedstadens Børne- og Ungdomspsykiatri

    Bettina har været en driver i at bygge bro, udvikle det tværsektorielle samarbejde og løse svære sager, hvor børn og deres familier kom i klemme mellem to store systemer: region og kommune.

    Bettina vil gennem praksiseksempler illustrere, hvordan der kan arbejdes med tværsektorielt samarbejde på flere niveauer. Der vil være eksempler på overordnet, strategisk samarbejde på ledelsesniveau, samarbejdsaftaler, samarbejdsmodeller, tværsektorielt samarbejde på sagsniveau og ikke mindst hvordan socialrådgiverne i regionen med deres faglighed kan bidrage til et godt samarbejde.

    Der vil være gode muligheder for spørgsmål og drøftelser.
     

  • 3) Sammenhængende borgerforløb: tværprofessionelt samarbejde i praksis
    v/ Ali Filikci, Malene Fuglsang og Simone Juncker Rosenqvist, borgerkoordinatorer, og Mette-Louise Rohde, programchef, Ballerup Kommune

    Ballerup Kommune har som vision at levere sammenhængende og helhedsorienterede løsninger på tværs af velfærdsområder, hvor borgeren alle steder mødes i øjenhøjde. Det betyder, at borgerens perspektiv er styrende for sagsforløbet, at borgeren involveres i alle dele af forløbet og beslutninger tages sammen med borgeren.

    En væsentlig årsag til at det lykkes er, at alle medarbejdere og ledere på tværs af hele organisationen arbejder ud fra de samme 9 grundprincipper, som fælles metode og tilgang til at skabe sammenhængende indsatser. Aktuelt modtager knap 500 borgere et sammenhængende borgerforløb.

    På workshoppen vil Ali, Malene, Simone og Mette-Louise præsentere rammerne og grundprincipperne for det tværprofessionelle samarbejde som afsæt for en drøftelse af, hvad der er på spil i det tværprofessionelle samarbejde, når der forhandles om fælles forståelser af problemer og løsninger gennem de forskellige fagligheder, kompetencer, forståelser og erfaringer, som deltagerne i samarbejdet hver især bidrager med. Det er ikke nogen nem opgave. Borgerkoordinatorer vil derfor også med afsæt i konkrete cases fortælle om, hvordan de udvikler nye færdigheder og kompetencer gennem sidemandsoplæring.

12.20-13.15   Frokost

13.15-14.30   Workshops, runde 2

  • 4) Tid og handlekraft i social- og beskæftigelsesindsatser
    v/ Merete Monrad, lektor, Center for Udvikling af Borgerinddragende Beskæftigelsesindsatser, Aalborg Universitet

    Vi dykker ned i tidsforståelser og betydningen af tid for borgeres handlekraft.

    Workshoppen vil udforske, hvordan borgere oplever "død tid" og manglende kontrol over deres tid, samt hvordan socialrådgivere kan bidrage til at skabe mening, forudsigelighed og fremtidshåb i borgernes forløb. Vi ser på, hvordan systemtiden ofte kolliderer med borgernes levede tid, og hvordan vi kan forbedre vores indsatser ved at tage højde for disse tidslige konflikter.

    Du kan varme op til workshoppen ved at læse artiklen Ventetid og temporal kontrol – Oplevelsen af tidslighed for borgere med længerevarende ledighed bag sig, som Merete har skrevet med kollegaerne Louise Overby Nielsen og Sophie Danneris.
     

  • 5) Brug din stemme i den offentlige debat
    v/ Katja Barfod, Karina Rohr Sørensen og Ditte Brøgger Løjborg, stolte socialrådgivere

    Vil du være bedre til at få dine pointer frem?
    Kunne du tænke dig at blive bedre til at holde en tale, skrive et debatindlæg, eller argumentere for din kæphest?
    Så er det her, du skal deltage!

    Om du er kandidat til en politisk post, sej TR, nysgerrig studerende, super senior eller bare en socialrådgiver med mange meninger, der skal mere frem i lyset, det betyder ikke så meget. Vi tager udgangspunkt i deltagernes forudsætninger og bygger på derfra.

    Katja, Karina og Ditte er tre erfarne socialrådgivere med politisk tæft og stærke kommunikative kompetencer.

    Workshoppen er led i et nyt koncept for arrangementer under titlen Gå til forening, hvor vi hjælper hinanden med at gøre DS-fællesskabet endnu mere lærerigt og sjovt.
     

  • 6) Ledelse og kollegaskab med generation Z
    v/ Jannik Hjortdal, erhvervspsykolog, Mobilize Strategy Consulting

    Har du nogensinde oplevet, at den unge generation Z har udfordret dig? Eller måske har de været en kærkommen kilde til at gøre tingene lidt anderledes? Eller måske har du det sådan, at det med generationer efterhånden er et forsuttet bolche, hvor forskellene er blevet snakket for meget frem, fremfor lighederne mellem generationerne.

    Uanset hvilken lejr du hører til, så vil jeg gerne love, at du med denne workshop omkring generation Z på arbejdsmarkedet får både generel viden om den unge generations karakteristika, men også hvordan dette helt konkret ser ud for den nye generation af socialrådgivere. Vi skal desuden drøfte, hvad dette betyder for din rolle som erfaren kollega/leder/mentor, samt nogle konkrete værktøjer til at arbejde med de unge. For dét er den første pointe: De unge bryder sig ikke om ledelse af – de vil have ledelse med. Hvad det så betyder i praksis, bliver vi meget klogere på, når vi mødes til workshoppen, som bliver en vekslen mellem faglige indspark, refleksioner, anekdoter og bidrag fra nogle af socialrådgiverfagets egne unge.

14.30-14.40   Kage

14.40-16.10   Psykologisk tryghed fra et belastningspsykologisk ståsted v/ Rikke Rye Hahn, Institut for belastningspsykologi       

Tør vi sige, hvad vi mener og tale om vores fejl? Tør vi lade være?

Psykologisk tryghed på arbejdspladsen er vigtig for at skabe et godt arbejdsmiljø. Psykologisk tryghed gør det nemlig lettere at sige, hvad vi tænker og mener, at komme med idéer og forslag, at spørge de andre til råds og ved behov bede om hjælp. Psykologisk tryghed udfordrer både den ensomme klar-dig-selv-kultur, den ubehagelige frygt-kultur og den glædesløse ’vi plejer’-kultur. Resultatet er læring, kreativitet, innovation og et godt, sundt og sikkert psykisk arbejdsmiljø for både medarbejdere og ledere.

Foredraget er særligt relevant for os, der arbejder i psykisk krævende job, hvor mentalt velvære og samarbejde er afgørende. Det er også uundværligt for ledere og teams, der står over for vigtige beslutninger under pres eller i situationer med mange ukendte faktorer. Rikke lærer os værdifulde og brugbare teknikker til at skabe psykologisk tryghed gennem små øvelser og konkrete metoder til blandt andet at styrke fællesskabet, være konstruktivt uenige og tale om både de stolte sejre og lærerige maveplaskere.

16.10-16.15   Tak for i dag